ПРИНАДЛЕЖНОСТ, ЛЮБОВ СТОЙНОСТ

Това са три основни човешки потребности, които са в основата на човешкото щастие. Замислете се как ги удовлетворявате и до каква степен успявате да направите това? Замислете се с какви методи и средства искате да ги удовлетворите? Ако можете да бъдете честни към себе си, отговорете си на тези въпроси и те ще бъдат, и отговори на това защо сте щастливи или защо не сте!

Принадлежността, любовта, и стойността са в основата на друга чоешка потребност, която вече е базова, а тя е сигурност.

Преди сигурността са единствено физиологичните нужди.

Много често се получава така, че се опитваме да задоволим физиологичните си нужди или да се почувстваме сигурни, без да отчитаме нуждата си от принадлежност, любов и стойност. Разбира се това много често не се получава. Отделен въпрос е, че методите, с които искаме да постигнем това много често са погрешни.

Ако имаме принадлежност, любов и стойност, съвсем логично е да не се притесняваме за физиологичните си потребности и за своята сигурност.

Има и ситуации, в които много хора имат принадлежност, любов и стойност, но не го осъзнават, защото пречупват реалността през определен тип мислене или стара травма. Понякога дори се получава така, че усещането за липса на принадлежност, любов и стойност ги подтиква към действия, които водят до точно обратното-загуба на принадлежност, любов и стойност

Няма готови рецепти за щастие, всеки трябва да ги изгради на базата на собствените си потребности и психични процеси.

Няма и „психоконфекция“, можете да се облечете в чужди дрехи и те да Ви стоят добре, но ако се облечете в чужди мечти и идеали това може да Ви направи много нещастни.

Следвайте собствените си мечти, чуждите не могат да Ви направят щастливи или поне не винаги.

Психолог, психотерапевт Иван Власев