ВСЯКА ВОЙНА Е УЖАСНА И ВСЕКИ РАЗУМЕН ЧОВЕК БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ПРОТИВ НЕЯ

През последните няколко дни едни от най-използваните думи са вийна и агресия. Митът, че светът става все по- толерантен, социален и хуманен, някак си се пропуква. В действителност агресията не намалява с развитието на човечеството, а в наши дни тя е облечена в социално приемливи форми. Днес престъпленията спрямо човечеството се извършват по „благородни подбуди“, прикрити под хуманност, човечност и загриженост.

Войната в Украйна потвърждава това. По благородни и хуманни подбуди бе внушено на украинците, че имат право на избор. Украйна повярва, че светът е станал едно по-хуманно и справедливо място. Колко наивно! Тъжно ми е за украйнския народ! Подлъган от запад, премазан от изток и всичко това от благородни подбуди! Както от изток така и от запад.

Агресията е дълбоко заложена в нашата същност. Тя има еволюционно значение за нашия вид. Ние се нуждаем от известна доза агресия поне в онзи екзистенциален минимум, който да обезпечи защитата на вида и неговото оцеляване. Това е толкова вярно, колкото е вярно, че не бихме могли да оцелеем без своята социална среда.

Идеалното общество би било това, което е намерило оптималните нива на социализация и агресия, канализирана в социално приемливи граници, но за съжаление човечеството е твърде далече от това.

Откакто започнаха събитията в Украйна и последвалата война в главата ми се върти един кратък разказ на Робарт Томкинс, който се състои само от няколко изречения.

„В търсене на истината“

„Най-накрая в това глухо и самотно селце неговото търсене завърши. В малка схлупена къща до огъня седеше Истината.
Той никога не беше виждал по-стара и грозна жена.

  • Вие ли сте Истината?
    Старата сбръчкана вещица тържествено кимна.
  • Кажете какво трябва да съобщя на света? Каква вест да предам?
    Старицата се изплю в огъня и отговори:
  • Кажи им, че съм млада и красива!“

Понякога истината е грозна, понякога това просто може да не е истината. Общо взето истината е субективно понятие, но има такива истини, които са безспорни.

Всяка война е ужасяваша и грозна също като истината в разказа на Робърт Томкинс. Да се надяваме, че в този път човечността ще надделее и войната в Украйна ще бъде, и толкова кратка.

Психолог, психотерапевт Иван Власев