Да не забравяме, че Коледа е празник на надеждата и духа!

За втора година посрещаме Коледа в състояние на пандемия. Смятам, че и тази година най-мечтаният подарък ще е здраве! Здравето винаги е било най-важно, но когато човек го има, като че ли, не го цени толкова. Здравето не е просто липса на болест или недъг, а едно пълноценно физическо и душевно функциониране, което през последните две години липсва на все повече хора. Тази година беше тежка за повечето от нас. Най-голямата ценност, която се приема за даденост.
През последните десетилетия консуматорското общество почти неусетно превърна Коледа от един духовен, в един комерсиален празник! Коледният дух се превърна в едно безкрайно пазаруване и свръхконсумация, забравяйки, че всъщност Коледа е надежда, любов и доброта.
Идеята, че на Коледа трябва да сме добри и щастливи, (което е доста нереалистично, ако не сме в това състояние на духа през цялата година) от твърде много хора се пречупва през комерсиалното и материалните ценности, те станаха показател за любов, доброта и щастие… Тъжно нали?
Много хора забравиха, че Коледа е символ на надеждата, спасението и любовта, раждането на Иисус Христос – нашият Бог. Получи се така, че консуматорското мислене промени всичко това и Санта Клаус-Дядо Коледа стана основно действащо лице.
Не че имам нещо против добрия старец, който носи подаръци на послушните деца, но се получи така, че ние възрастните, твърде много се вживяхме в тази история?
Коледа е духовен празник, добре е никога да не забравяме това! Материалните блага не са гаранция, а понякога дори и повод за щастие, защото те нямат стойност, ако загубим човешкото в себе си.
Коледа не е безкрайно пазаруване, преяждане и шумни празненства. Смятам, че на Коледа, най-малко имаме нужда от това. Коледа е Рождество Христово, празник на който сърцата ни трябва да са изпълнени с любов смирение и надежда!
Моля се, тази Коледа да бъде много специална, един преломен момент, в който човечеството ще тръгне към едно по-добро утре! Всички ние имаме огромна нужда именно от това!

Бъдете здрави, обичайте и бъдете обичани, бъдете щастливи! Нека да не забравяме, че това са истински важните неща в живота, защото ако загубим човешкия си облик нищо друго няма значение!

Весели празници!

Психолог, психотерапевт Иван Власев

Иван ВЛАСЕВ, психолог, психотерапевт