СТРАХ И СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ СА ПРЕКИ ПЪТИЩА КЪМ ОСКОТЯВАНЕ, А НЕ НАЧИН, ТАЗИ БИТКА ДА БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНА!

Днес за пореден път се замислих за живота, който водим през последната година и половина. Какво се случи с нас?! Къде отиде смелостта, саможертвата, благородството?! Страх и социална дистанция са двете единствени „ценности“, които се внушават на хората в световен мащаб… Кой има полза от това да бъдем уплашени и разединени?!

Корона вирусът ли е най-страшното нещо, което може да ни се случи?!

Започват да ни „зомбират“ с 4-та вълна, не че я няма, но…

Лично аз и моето семейство преминахме през нея в началото на месец август и СЛАВА БОГУ не се удавихме! Наистина боледуването беше неприятно, но в пъти по-страшно беше страхът и очакването, че всеки момент може да се случи нещо много страшно. Мисли, които са набивани в съзнанието на всеки от нас хиляди пъти! Мисли, които сами по себе си могат да те разболеят!

Говорят ни, че това било война, но коя война е била спечелена от една наплашена до смърт и разединена армия?!

Случайно или не, това е нашето ежедневие вече година и половина и както изглежда ще продължи много дълго. Фактите за тази пандемия постоянно се изопачават по начин, който създава огромно количество страх и вина! Когато се говори за Ковид логиката престава да съществува. Започвам да си мисля, че именно логиката е била първата жертва на тази пандемия.

Странно е, че през това време, никой не се сети, да направи разлика между социална и физическа дистанция.
Постоянно ни се повтаря, че „социалната дистанция спасява живот“. Социалната, не физическата! Дали това е неволна грешка? Какво е посланието? Бъдете уплашени и разделени и ще останете живи, ако разбира се стреса не Ви убие… Важното е да не умрете от Ковид.

Ако последната година и половина трябва да бъде описана с няколко думи, те безспорно биха били страх и отчуждение, вина и обвинения! Замисляли ли сте се, че това само по себе си води до драстично влошаване на нашето здраве. За да запазим здравето и живота си, плащаме цена, която от една страна влошава здравето, а от друга прави живота доста безсмислен. Не Ви ли се струва абсурдно?!

През цялата история на човечеството, битките са се печелили от смелите и единните! Едва ли този път ще е различно…

За да бъде предпазено човечеството от една конкретна опасност, се забрави за всички останали. Нещо повече – начина, по който се предпазва е предпоставка за драстично влошаване на физическото и психическото здраве. Би трябвало всички здравни експерти да са наясно, че стреса също убива! Връзката между стрес, отключване и влошеното протичане на различни психични и соматични (телесни) заболявания е известна от векове.

Ако не се беше създала такава паника, жертвите на Ковид-19 щяха да бъдат значително по-малко. Когато сринеш психически един човек, ти го правиш податлив на всякакви зарази и болести. Ако си сринат психически и обикновен грип може да бъде фатален, особено ако болният е с убеждението, че е заразен със смъртоносна болест. Може би сте чували за ефекта „плацебо“ и неговата противоположност „нонцебо“.

Най-вероятно пандемията ще приключи, когато с нея започнат да се занимават медици, а не политици. До тогава не трябва да забравяме, че освен да сме живи, трябва да не допускаме, от страх и отчуждение да загубим способността си да живеем.

Пазете се и бъдете здрави!

Психолог, психотерапевт Иван Власев