СТРАХ И СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ СА ПРЕКИ ПЪТИЩА КЪМ ОСКОТЯВАНЕ

Случайно или не, това е нашето ежедневие вече година. Странно е, че през тази година, никой не се сети, да направи разлика между социална и физическа дистанция.

Постоянно ни се повтаря, че „социалната дистанция спасява живот“. Социалната, не физическата! Дали това е неволна грешка? Какво е посланието? Бъдете уплашени и разделени и ще останете живи?!
Ако последната година трябва да бъде описана с две думи, те безспорно биха били страх и отчуждение! Замисляли ли сте се, че това само по себе си води до драстично влошаване на нашето здраве. За да запазим здравето и живота си, плащаме цена, която от една страна влошава здравето, а от друга прави живота доста безсмислен. Не Ви ли се струва абсурдно? През цялата история на човечеството, битките са се печелили от смелите и единните! Едва ли този път ще е различно…
За да бъде предпазено човечеството от една конкретна опасност, се забрави за всички останали. Нещо повече – начина, по който се предпазва е предпоставка за драстично влошаване на физическото и психическото здраве. Би трябвало всички здравни експерти да са наясно, че стреса също убива! Връзката между стрес, отключване и влошеното протичане на различни психични и соматични (телесни) заболявания е известна от векове.
Ако не се беше създала такава паника, жертвите на COVID-19 щяха да бъдат значително по-малко. Когато сринеш психически един човек, ти го правиш податлив на всякакви зарази и болести. Ако си сринат психически и обикновен грип може да бъде фатален, особено ако болният е с убеждението, че е заразен със смъртоносна болест. Може би сте чували за ефекта „плацебо“ и неговата противоположност „нонцебо“.
Най-вероятно пандемията ще приключи, когато с нея започнат да се занимават медици, а не политици. До тогава не трябва да забравяме, че освен да сме живи, трябва да не допускаме, от страх и отчуждение да загубим способността си да живеем.
Пазете се и бъдете здрави!