БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ЗАПЛАХА ИЛИ ГЛОБАЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ИГРА

Едва ли има човек, който не си е задавал въпроса, колко голяма е в действителност заплахата от COVID-19. Факт е, че в световен мащаб се вземат безпрецедентно мерки за запазване здравето на човечеството. Това като цяло е нещо ново и доста плашещо. За първи път човешкото здраве излиза на преден план пред финансовите измерения в световен мащаб, но дали това е така в действителност?

Заплаха за здравето има и няма начин, по който това би могло да бъде оспорено, но защо се вземат такива драстични и безпрецедентни мерки, които според редица експерти са несъразмерно големи, а в много случаи и спорни?

Кое представлява по- голяма заплаха за човечеството? Вирусът или месеци на страх, паника и пълна изолация, която така или иначе няма да ни предпази от заразяване, а само ще отложи пика на епидемията? Към това като прибавим и срива на световната икономика, на пръв поглед изглежда, че отговора е ясен, но от друга страна може би просто трябва да минем през това.

Много неясни неща има около тази пандемия, но едно е ясно – това не е най-страшната зараза, пред която се е изправяло човечеството!

Защо тогава се случва всичко това?

Това са само лични предположения, които не претендират за абсолютна истиност.

Най-вероятно към глобалната пандемия е прибавена и една още по-глобална икономическа игра, за която само можем да гадаем. Не искам да навлизам в различни теории, но това което знам е, че твърде огромен паричен ресурс е съсредоточен в твърде малко хора в световен мащаб. Към това можем да прибавим и факта, че икономиките на развитите държави се крепят на свръхпотреблението. Това само по себе си е огромен проблем.

Свръхконсумацията не може да продължава до безкрай. Ако развитите държави продължават да поддържат такова ниво на свръхконсумация това би имало пагубни последици в близките години. Може би е крайно време за промяна, а промяната може да дойде само след гобална криаза. Тази глобална криза може да има за цел промяната на този баланс или неговото пренареждане. Ако темповете на развитие не бъдат забавени, а ресурсите правилно разпределяни, световната икономика както и цялата планетата, биха били изправени пред огромна опасност. Това е реална опасност, на която човечеството, обръща твърде малко внимание, издигайки в култ консуматорското общество.

За пренареждането на икономиката или промяна в баланса в световен мащаб е нужна световна заплаха, която да стресне човечеството. Тя може да бъде напълно реална или такава, която да създаде безпрецедентна паника в световен мащаб. Това може да бъде световна война или пандемия. Вирус, който създава пандемия е за предпочитане, защото така или иначе циркилуира в природата, а паниката, която може да създаде си е съвсем истинска. Освен това всичко може да приключи така бързо, както е започнало. Няма да има огромни жертви и цялата инфраструктура ще бъде запазена.

Заплаха от заразяване има и би било много глупаво, ако не се пазим. Важното обаче е да не обезумяваме от страх и да запазим своята психика. Що се отнася до ненормалната ситуация, в която живеем, аз вярвам, че тя ще отмине до две или три седмици и всички ние ще можем да започнем да се възвръщаме към нормален начин на живот.

Животът ще продължи и Вие, ако не сте с няколко милиона или милиарда в банковите си сметки, едва ли ще се различава съществено отпреди тази криза. Дори е възможно да е по-добър!

Ще минем и през това!
Бъдете здрави и се пазете

Психолог, психотерапевт Иван Власев
31.03.2020