СТРАСТ И ЛЮБОВ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ ПОНЯТИЯ

Любов и страст са две различни понятия. Страст, която не е съпроводена с любов, много бързо може да се превърне в омраза и отново в любов. Това за повечето хора е доста объркващо, но това не е любов, а единствено страст в различно агрегатно състояние!

Всяка една връзка започва със страст или поне в повечето случаи. Любовта е чувство, което идва с времето. Макар и всички да сме чували за любов от пръв поглед, аз съм на мнение, че тя не съществува. От пръв поглед може да има единствено страст, страст, която в един по- късен етап да бъде съпроводена с любов. Страстта е стихия, тя е трудно управляема и често непредсказуема. Любовта е един доста по-траен и предсказуем процес, но за него се изисква технологично време, свързано с осмислянето на това чувство

Винаги в началото на една връзка, когато има страст образът на партньора е идеализиран, но тази идеализация често няма много общо с реалността. Поради тази причина любовта много често се сравнява с лудостта, но в действителност приликите идват от страстта, а не от любовта.

Когато се влюбваме емоциите много често доминират над здравия разум. Това състояние физиологично се изразява с високи нива на допамин и норадреналин в лимбичната система (подкорова структура, която е отговорна за емоциите и запаметяването). Може да се каже, че неокортекса (отговорен за когнитивните и екзекутивни функции) отстъпва място на лимбичната система. При това положение не е за учудване, че в това състояние хората са превъзбудени и леко, а понякога дори и много оглупели.

Страстта обаче не може да е постоянно явление. Структурите в нашият мозък отговорни за това чувство не биха издържали една безкрайна стимулация. Освен това, от чисто практичен план, не би било добре цял живот да сме превъзбудени и оглупели.

А какво в любовта тогава? Любовта е едно осмислено чувство, което задоволява някои базови човешки потребности като: сигурност принадлежност, увереност, привързаност, загриженост. Тези чувства физиологично се свързват с по- високи нива на серотонин и окситоцин. Без любов животът ни би бил празен, а без страст би бил скучен. Тъжно.. нали? Хубавото обаче е че при известна доза късмет и търпение няма да ви се налага да избирате между допамин и серотонин. Бихте могли да имате и страст, и любов.

Ако нещатаа между двама не вървят винаги е по-добре да се потърси решение, защото вероятността след време, отново да се окажат в същата ситуация никак не е малка. Много често смяната на партньорите не решава проблема. За съжаление, в наши дни, за все повече хора това е единстврното правилното решение.

Страстта по принцип е временно явление, но обаче ако бъде подкрепено с любов, може да се задържи много по- дълго. Нещо повече, ако има любов, която да крепи връзката да не се разпадне, страстта може да се възвръща през различни етапи с различна сила и форма. Любовта обаче изисква време, което все по- рядко се дава на една връзка. Живеем във времена, в които, секса и страстта са издигнати в култ, а на любовта се гледа, като ретро изживяване.

Любов и страст са две различни понятия. Дори и да смятате, че няма страст във Вашите отношения, не бързайте да заменяте любовта със страст, защото тя може и да се завърне. От друга страна, заменянето на любов с нова страст, често се оказва пряк път към самотата…

Психолог, психотерапевт Иван Власев