ЖЕГИТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО СА СПОСОБНИ ДА ПОВЛИЯЯТ НАШИТЕ МИСЛИ, ЧУВСТВА И ЕМОЦИИ

Лятото е един от най-вълнуващите сезони, съпроводен с много емоции и горещи страсти. Високите температури освен да ни накарат да се събличаме са в състояние да повлияят и на работата на нашият мозък и от там това да се отрази на нашите мисли, чувства и емоции.

Екстремните температури през лятото са фактор за отключване и обостряне на някои психични състояния и заболявания. Факт е, че през лятото ставаме по-изнервени, по-агресивни, по-самонадеяни, с по-малко задръжки и по-висока самооценка, която често е нереалистична. Статистиката показва, че нивото на депресии и тревожни разстройства в топлите месеци спада, но за сметка на това се увеличава честотата на маниите и психозите.

Метеорологичните изменения, свързани със смяната на сезоните, влият върху поведението, активността, емоциите и реакциите ни. Температурните аномалии се отразяват неблагоприятно на редица структури и функции на нашият мозък. Естествено най -застрашени са хората със сериозни психически заболявания, нараства честотата на обостряне най-вече на психози и мании, но истината е, че повече или по-малко екстремните температури се отразяват на всеки един от нас.

Нашата нервна система се управлява посредством сложна поредица от възбудни и задръжни процеси, регулирани посредством биохимични и биоелектрични сигнали. Високите температури са в състояние да променят съотношението в тези сложни процеси. През лятото се наблюдават повече импулсивност, прибързани действия, раздразнителност, промени в активността и цялстното поведение.

Нарастват нивата на енергия и емоционална лабилност, а самооценката се покачва. Всичко това предразполага към по-чести конфликти и инциденти, особено ако бъде комбинирано с фактори като умора и употреба на психоактивни вещества. (не случайно всяко лято се води истинска война по пътищата)!

Наблюдават се редицаа поведенчески промени, настъпващи в следствие метаболитни изменения в структури на нашият мозък като: хипоталамус, лимбична система, ретикуларна формация, префронтален кортекс. Тези структури регулират редица наши жизнени функции: съня, либидото, апетита, настроението, задръжките, планирането, организирането на действията и т.н. Забелязва се завишена активност на невротрансмитери като: допамин, серотонин, норадреналин, които участват в регулацията на съня, апетита, мотивацията, сексуалното влечение, концентрацията, енергията, настроението. От друга страна се наблюдава промяна на съотношението на гама амино маслената киселина и глтамат, които съответно са основен задръжен и възбуден невротрансмитери в централна нервна система. По този начин мозъкът, като централен регулатурен орган в организма, се опитва да се адаптира към променящите се условия на околната среда. Разбира се, количествената изява и наблюдаваните поведения са различни при всеки отделен човек, в зависимост от индивидуалните различия на нервната му система.
Въпреки това не трябва да забравяме, че независимо, че имаме различни типове психично функциониране, ние си приличаме по някои универсални белези.

За да имате едно щастливо лято, не се излагайте на прекалено високи температури, пийте повече течности, не се преуморявайте, не прекалявайте с алкохола и „бройте до десет“ преди да предприемете нещо екстремно.

Психолог, психотерапевт Иван Власев