ПОСТРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ

 

Няма съмнение, че бременността и раждането са едни от най- щастливите периоди от живота на повечето жени. По време на този период действат силни биологични механизми които, са еволюционно заложени. Те помагат на майката да изпитва обич и чуство на удовлетворение въпреки незгодите и лишенията, които трябва да изтърпят.

Замисляли ли сте се през какво минава една жена за да роди? Ако ги нямаше тези биологични механизми, едва ли щеше да има желаещи и най-вероятно щяхме да изчезнем като вид!

Тези биологични механизми силно са залегнали в нашето съзнание и ние рядко си даваме сметка, че бременността и раждането в действителност са изключително натоварващи и изтощителни за тялото и психиката на жената. Независимо от огромното щастие това е свързано с преобръщането и пренастройката на целият и дотогавашен свят.

Според различни автори между 50 – 80 % от жените изпитват родилна тъга. След първоначалната радост няколко дни след раждането могат да започнат депресивни симптоми съпроводени с тревожност, раздразнителност и емоционална неустойчивост. Най- честите депресивни симптоми са: ниска себеоценка, несигурност, мрачни мисли за бъдещето, липса на апетит, безсъние. Могат да се появят мисли, че не обичат,а дори мразят новороденото. Тези мисли са осбено мъчителни поради чувството на вина и малоценност.

Добре е да се знае, че тези състояния са краткотрайни и обикновено отминават до няколко дни, без да се налага лечение, но ако продължат повече от две седмици е добре да бъдат взети мерки.

Независимо, че в повечето случаи промяната е желана, тя винаги е драстична. Освен силните емоции са налице и редица хормонални промени, които имат също не малка роля за това състояние. От изключителна важност е подкрепата на партньора и близките на новата майка за да може тя да свикне с новата реалност.

За разлика от родилната тъга, следродилната депресия настъпва до третия месец след раждането, но най-често се развива около втората седмициа. Тя е доста по – трайно състояние. Симптомите са много сходни с родилната тъга: понижено настроение, страх, тревожност, отпадналост, световъртеж, липса на апетит, безсилие, невъзможност бебето да бъде обгрижвано по адекватен начин, страх да не нарани себе си или детето, вина, невъзможност да изпита топли чувства към детето, отчуждение от семеството и приятелите и др.

Важно е това състояние бързо да бъде овладяно. Освен изключително мъчително за майката, то пречи и за правилното развитие на детето. Връзката маика – дете се изгражда още от първите дни на раждането, а някои нови изследвания доказват, че тя започва още по време на бременността. Привързаността на детето към майката е от решаващо значение за неговото правилното психично и емоционално развитие.

Всяка пета жена е застрашена от постродилна депресия, този риск нараства, ако става въпрос за първо раждане.

Много често, постродилната депресия се възприема от пациентите като едно трайно и необратимо състояние, а от техните близки- като слабостбост и нежелание да се справят със ситуацията. Понякога се стига до обвинения и вменяване на вина, от страна на близките, имащи за цел това състояние да бъде преодоляно. Това е една опасна тенденция, която само би могла да влоши състоянието.

На младата майка трябва да се осигури една подкрепяща среда, която да и дава сили и увереност да се справя с не леката и изключително важната задача за отглеждане на детето. Постоянно да и се показва и напомня, че тя е подкрепяна, обичана и ценена, да и се осигурява време за почивка и развлечения. Здравословната и пълноценна храна също има своето значение.

Изключително важно е постродилната депресия да бъде разпозната и правилно оценена още от самото начало, както от самите майки, така и от техните близки. Тя се появява в следствие на сложното взаимодействие на биологични, психологични и социални фактори – не е прищявка, липса на воля, слабост на характера или глезотия, и колкото по- бързо вземете мерки – толкова по-лесно ще я преодолеете.

Ако усетите, че нещата излизат извън контрол, не се колебайте да потърсите помощта на специалист. Следродилната депресия е едно сериозно състояние, което може да съсипе както Вашият живот, така и живота на новороденото Ви дете. Не позволявайте това, защото майчинството трябва да е един от най- щастливите периоди в жовота Ви!

Психолог, психотерапевт Иван Власев

Снимка на Психолог Иван Власев - клинична и приложна психология.